Főoldal » Demens ellátással bővült szolgálatunk, a Nappali Ellátás

Demens ellátással bővült szolgálatunk, a Nappali Ellátás

Az Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény Nappali ellátásának működési engedélye bővítésre került az átlagos szintű ellátás mellett a demensek ellátásával. A nappali ellátás keretében csak az enyhe és középsúlyos demensek láthatóak el, a nagyon súlyos demenciában szenvedők – a szociális ellátás keretein belül – csak bentlakásos intézményben láthatók el.

Mit is jelent a demencia?

Néhány fontos dolog, ami segíthet értelmezni és megérteni a demenciát.

Kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. Az ugyanis természetes, hogy idősödve kevesebbre vagyunk képesek. Ahogyan idővel a bőrünk is ráncosodik, úgy agyunk is változik, ami a képességeink bizonyos csökkenéséhez vezethet.

Tünetei: szellemi teljesítőképesség csökkenése, az emlékezés rövidül, később csökken, a gondolkodás lassul, nem jutnak eszünkbe a szavak, romlik a tájékozódási képesség, ingerültség stb. Felvetődik a kérdés, hogy kizárhatjuk-e annak a lehetőségét, hogy bennünket is utolérjen a demencia? A
szakirodalom és orvosi vélemények szerint sajnos nem teljesen, de sokat tehetünk azért, hogy ha meg is jelennek a tünetek, azok minél kevésbé legyenek súlyosan. A vércukorszint rendben tartása, a depresszió kezelése, rendszeres szellemi edzés stb. bizonyítottan késlelteti a demencia megjelenését vagy előrehaladását. Az agyunk karbantartásának legjobb módja pedig a használat.

A demencia megállapítását pszichiáter szakorvos végezheti, amelynek alapját képezi egy teszt-lap kitöltés. A nappali ellátás keretében az Intézmény programjaiba is beépítésre kerülnek a szellemi aktivitást elősegítő tevékenységek.

Azért is fontos, hogy családon és közösségen belül is felismerjük a tüneteket, mert ennek ismeretében sokkal elfogadóbbak, megértőbbek tudunk lenni egymás iránt.

Bővebb felvilágosítás a fentiekkel kapcsolatosan az Intézményben kérhető.  Tel: 0677/481020