Főoldal » Covid info 2

Covid info 2

Tisztelt Hozzátartozók, érdeklődők!

 

A koronavírus okozta világjárvány e hétköznapján újra információt szeretnénk nyújtani intézményünk vírus elleni védekezéséről és annak kezeléséről.

Intézményünk küzdelméről, lakóink állapotáról hivatalos és hiteles információkat, kizárólag intézményünkön keresztül kaphatnak.

 

Idősek otthona, Szank: a vírus kirobbanása óta egyetlen lakónk sem kapta el a betegséget. Megtörtént lakóink és dolgozóink második körös védőoltása, melynek köszönhetően védetté váltak a betegséggel szemben. Jelenleg érvényben lévő látogatási tilalom oldásáról, vagy enyhítéséről ezzel kapcsolatban jelenleg semmilyen információval nem rendelkezünk, így arra készülünk, hogy az a jelenlegihez hasonlóan változatlanul érvényben marad.

Dolgozóink között volt elszigetelt fertőzés, kollégánk azóta negatív teszttel rendelkezik, tünetmentes, munkába állt.

 

Idősek otthona, Kiskunmajsa:

A nagyobb intézmény nagyobb lehetőséget is jelent a vírus terjedésének.

Lakóink közt is találtak pozitív eseteket. Lakóink több részletben fertőződtek meg, olyan mértékben, melyet intézményünk képes volt kezelni. A kontaktkutatások alapján, mely során a teljes dolgozói állományt leszűrtük, nem minden esetben sikerült a fertőzés irányát megállapítani. (Pozitív lakói tesztet követően nem volt pozitív dolgozó.)

Több dolgozónk is megfertőződött. Volt súlyos lefolyású eset is, hála a Gondviselőnek, kollégánk állapota javul. A többi kollégánknál enyhébb tünetek, vagy teljes tünetmentesség volt a jellemző.

  1. márciusa óta egyetlen egykori lakónkról sem mondható el, hogy egyértelműen a koronavírus fertőzés miatt hunyt el.

Intézményünkben izolációs helyiségeket, szükség szerint izolációs területeket alakítottunk ki a fertőzöttek, kontaktba kerültek számától függően. Kollégáink áldozatos, odaadó, felelősségteljes és elhivatott munkájának, hozzáállásának köszönhetően eddig minden helyzetet kezelni tudtunk. A vírus folyamatos, de többnyire alacsony létszámban jelen léte miatt kiskunmajsai intézményünkben az első védőoltásokat 2021. 7. hetének hétvégéjén vehették fel a lakóink. Dolgozóink oltása 27 főnél befejeződött, 12 főnél 7 nap múlva lesz teljes.

 

Nappali ellátások, Házi segítségnyújtás, Tanyagondnoki szoláltatás, Támogató szolgáltatás, Étkeztetés

Alapellátásaink tekintetében dolgozóink és ellátottaink esetében is előfordultak egymástól elszigetelt fertőzöttek, kontaktszemélyek. Elmondható, hogy köszönhetően dolgozóink, ellátottaink fegyelmezett magatartásának nem vált az intézmény gócponttá.

Minden az ellátottainkat otthonában gondozó kollégánk minden esetben rendelkezik megfelelő védőeszközökkel a biztonságos ellátáshoz (Szájmaszk <orvosi és FFP2>, védőruha, fejháló, lábzsák, gumikesztyű, fertőtlenítő gél). Intézményünkben fenntartói utasításra átlagos 3 havi készletet halmoztunk fel minden védőeszközből.

Az étkeztetésben olyan személyeket is ellátunk, akik pozitivitás miatt karanténba kényszerültek. Részükre egyszer használatos edényzetben szállítjuk az ételt ezzel is meggátolva annak lehetőségét, hogy a fertőzést az edényzeten keresztül hurcoljuk az intézménybe.

Tanyagondnoki járműveinkben, amennyiben többen utaznak szigorúan kötelező a szájmaszk használata.

Intézményeinket, járműveinket rendszeresen, több lépcsőben fertőtlenítjük. Ózongenerátorokat szereztünk be melyek alkalmasak mind az épületek, mind a járművek fertőtlenítésére. Emellett rendszeresek a fertőtlenítőszeres fertőtlenítések is.

 

Ebben a gondterhes időben kiemelten fontos az idős lakosság védelme. Intézményünk szinte minden szolgáltatása az idősek ellátását célozza. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy biztonságos szolgáltatást nyújtsunk. Ez azonban csak a testet gondozza. A lelki gondozásra nagyon kevés energia és lehetőség marad. Kérjük a hozzátartozókat, hogy lehetőségeikhez mérten, kizárólag biztonságos módon, vagy valamilyen telekommunikációs eszközön keresztül rendszeresen tartsák a kapcsolatot szeretett hozzátartozóikkal, mert a vírus mellett a magány hatalmas veszélyt hordoz az idősekre. Ezzel a vírusmentes időszakokban is sokat küzdünk, most azonban kiemelt jelentősége van. Nappali intézményeink nyitva állnak és várják, fogadják az ellátottakat. Érthető és jogos félelem miatt azonban klubtagjaink egyre inkább otthon maradnak. Lehetőségünk van az otthoni kapcsolattartásra is, de ez nem ad olyan mentális feltöltődést, ami hosszú távon kitart. Kérjük ebben a segítségüket és együttműködésüket.

 

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban, kérdéseikkel, vagy építő jellegű észrevételeikkel forduljanak hozzánk bizalommal!

 

Áldás, Békesség!

 

 

Fürdős Ferenc

intézményvezető