Főoldal » A Környezetvédelem Hónapja

A Környezetvédelem Hónapja

Környezetvédelem – környezettudatosság az idősek közt

 

„Isten ajándékozó kegyelmét hirdeti az egész teremtett világ. A Földet, környezetünket, egészségünket megóvni, felelősséggel hordozni mindnyájunk kötelessége. Felelősségünket közvetlen a teremtéskor kaptuk. Ebben a hónapban figyeljünk oda tudatosan, hogy mi az, ami rajtunk múlik, tegyünk egy kis elhatározást, és naponta gyakoroljuk azt” – e bevezető gondolatokkal nyitotta meg az Orgona Református Egyesített Szociális egész hónapos rendezvénysorozatát június 5-én a Környezetvédelem Világnapján Halász Noémi intézményi lelkész.

Az ötlet a kiskunmajsai Idősek Nappali Ellátásának vezetőjétől származott. Halászné Czirkó Jolán a májusi egészség hónapját továbbgondolva és többi telephelyeinkre is kiterjesztve átfogó programsorozatot és foglalkoztatást szervezett.

 

A megnyitó után a foglalkoztatás keretében munkatársaink és ellátottjaink keze nyomán újrahasznosított tárgyak, használati eszközök, dekorációk készültek a hónap folyamán, és az évek során sok-sok ötletből született alkotások is összegyűjtésre kerültek

 

A környezet megóvását tűzve ki célul aktív korú időseink és munkatársaink biciklivel jutottak el a 3 km-re fekvő Gyógyfürdőbe, ahol június 13-án Nyugdíjas Találkozón vettek részt.

 

Június 19-én megújuló energiát hasznosító berendezést láthattak időseink a Városgazdálkodási Intézmény telephelyén: gally- és lombhulladékaprító és –préselőgépet, valamint térkőgyártó gépet. Érdekes, részletes előadást hallhattak Lantos György intézményvezetőtől, aki a szemétgyűjtési szokásokról, hollandiai tapasztalatairól , és a városban is várható szemétszállítási változásokról beszélt.

 

Június 26-án a piactéren ingyenes ruhaosztással és az hónap során összegyűjtött és elkészített tárgyakból újrahasznosítási kiállítással zártuk a rendezvénysorozatot. Erre adományként a Coop és Penny Market 50-50 darab, a Takarékszövetkezet 10 darab, az Intézmény 85 darab feliratozott textilszatyrot adományozott. Ezeket azzal a céllal osztottuk ki az idelátogatóknak, hogy a bevásárlásnál is figyeljenek oda arra, hogy kevesebb műanyagszemetet termeljünk.

 

Reméljük, hogy e sok kis lépéssel együtt tettünk egy nagyot a ránk bízott értékek megőrzésében, hogy Istennek hű sáfárai lehessünk.

 

no images were found